Tintoretto (1518- 1594)

Jacopo Robusti staat beter bekend als Tintoretto en is de belangrijkste vertegenwoordiger van het Venetiaanse maniërisme. De Italiaanse bijnaam betekent ververtje en heeft hij te danken aan het feit dat hij de zoon was van een zijdeverver. Tintoretto schildert meestal op groot formaat. Hij was diepgelovig en behandelde vooral religieuze onderwerpen, allegorische en historische thema’s.

In zijn werk zien we een duidelijke invloed van Michelangelo, terwijl zijn forse penseelvoering beïnvloed is door Titiaan. Mogelijk heeft hij in Titiaans atelier gewerkt als leerling. Door de jaren heen heeft de kunstenaar een zeer aparte stijl ontwikkeld waarin de bevreemdende lichtbehandeling met abrupte lichtpartijen en schaduweffecten tot de opvallendste aspecten behoort. Zijn figuren lijken vaak te zweven in de ruimte. Hij gebruikt dieptewerking, perspectivische effecten en verkortingen als expressiemiddel. Meerdere schilderijen van Tintoretto zijn afgestemd op de ruimte waarin ze hangen. Het beeld aanpassen aan de omgeving is iets wat vooral in de barok voorkomt. Ook de sterke contrasten en intense suggestie van beweging zijn een overgang naar de barok.

Tintoretto's beroemdste werk is een serie schilderijen met beelden uit het leven van Jezus en Maria in de Scuola di San Rocco (1564 – 1588).